Νέα & Ειδήσεις

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στη μακροζωία

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην κλινική του Cleveland, η καλύτερη καρδιοαναπνευστική υγεία οδηγεί στη μακροζωία. Οι ερευνητές εξέτασαν 122.007 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως με σκοπό να μετρήσουν την επίδραση της σωματικής άσκησης στην κατάσταση της υγείας τους.

Η έρευνα έδειξε ότι η αυξημένη καρδιοαναπνευστική υγεία  είχε άμεση σύνδεση με την μειωμένη θνησιμότητα. Μάλιστα, ο κίνδυνος που συνεπάγεται η «φτωχή» καρδιοαναπνευστική υγεία  συγκρίνεται άμεσα και πολλές φορές ξεπερνά αυτόν που ενέχουν οι παραδοσιακοί κλινικοί παράγοντες όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Όλοι οι ασθενείς της έρευνας χωρίστηκαν σε 5 ομάδες (ελίτ, υψηλή, άνω του μέσου όρου, κάτω του μέσου όρου, χαμηλή) και η κατηγοριοποίηση έγινε ξεκινώντας από αυτούς που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις σε αερόβια άσκηση έως αυτούς που δεν ασκούνταν. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν και παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος, το βάρος, ο δείκτης σωματικής μάζας, η αγωγή που ενδέχεται να λαμβάνουν καθώς και το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων.

Όταν οι ομάδες αυτές αναλύθηκαν με βάση την ηλικία η κατηγορία ελίτ στα άτομα ηλικίας άνω των 70, είχε 30% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς της υψηλής κατηγορίας. Όμοια, όταν οι ομάδες αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό τους ιστορικό τα ευρήματα έδειξαν ότι ανάμεσα σε αυτούς που είχαν υπέρταση  η κατηγορία ελίτ πάλι είχε μειωμένο κίνδυνο κατά 30% συγκριτικά με την υψηλή κατηγορία.

Αναζητώντας παρόμοια στατιστικά στην Ελλάδα  θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στη χώρα μας καταγράφεται μείωση του προσδόκιμου ζωής των Ελλήνων, υποχωρώντας έτσι από την 3η στην 12η θέση συγκρινόμενοι με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το 2019 η Ελλάδα υποχωρεί ακόμα περισσότερο, στην 18η θέση. Οι χώρες που «κέρδισαν στην κατάταξη» όχι μόνο επένδυσαν στο να βελτιώσουν το σύστημα υγείας τους αλλά στράφηκαν σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής που σημαίνει σωστή διατροφή, σωματική άσκηση και μείωση του καπνίσματος. Σε αυτά θέσπισαν και ισχυρές πολιτικές πρόληψης.

Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες εξετάσεις που πρέπει να γίνονται με βάση διεθνή επιστημονικά δεδομένα που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες δυτικές χώρες:

  • Βασικός εργαστηριακός έλεγχος και εξέταση για αρτηριακή πίεση ανά τριετία και ανά διετία για τις ηλικίες άνω των 50 ετών
  • Κολονοσκόπηση ανά δεκαετία για τις ηλικίες άνω των 50 ετών
  • Οστική πυκνότητα ανά διετία για τις ηλικίες άνω των 50 ετών
  • Εξέταση PSA ανά τριετία για τους άνδρες άνω των 50 ετών
  • Τεστ Παπανικολάου και γυναικολογική εξέταση ανά διετία για γυναίκες 21-70 ετών
  • Μαστογραφία ανά διετία για τις γυναίκες 40-75 ετών

(οι οδηγίες αυτές διαφοροποιούνται σημαντικά στην περίπτωση που η πρώτη φάση των εξετάσεων αναδείξει παθολογικά ευρήματα)

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες στους οποίους πρέπει να εστιάσουμε, ώστε να ζήσουμε καλύτερα και περισσότερο. Αν η Ελλάδα εφαρμόσει και αυτή ανάλογες πολιτικές και οδηγηθούμε ξανά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τότε μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε καλύτερη και μακροβιότερη ζωή.

Story Source:

Science Daily : https://www.sciencedaily.com/releases/2018/10/181019120711.htm    

Source:Cleveland Clinic Note: Content may be edited for style and length.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: http://www.kathimerini.gr/1011109/article/epikairothta/ellada/xanoyme-edafos-sthn-katata3h-gia-prosdokimo-epiviwshs

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας