Νέα & Ειδήσεις

Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί πλέον ένα μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, που οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κρίση αλλά και στη νοοτροπία των Ελλήνων. Η αρχή του προβλήματος αυτού εντοπίζεται στη δεκαετία του 1980. Μάλιστα, από το 2011 και μετά ο πληθυσμός της Ελλάδας άρχισε να μειώνεται με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να αυξάνονται. Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσα εμφανείς στα επόμενα χρόνια τόσο με τη μείωση του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομίας, όσο και στο ασφαλιστικό με τους λίγους νέους να πρέπει να καταβάλουν εισφορές για να πληρώνονται οι συντάξεις ενός «γερασμένου» κράτους. Από εκεί και πέρα το θέμα έχει εθνικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Σας παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο «Συναγερμός για το δημογραφικό» από το www.autodioikisi.gr που μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Την ανάδειξη του δημογραφικού ως ενός από τα κορυφαία προβλήματα του σύγχρονου Ελληνισμού πέτυχε το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση) με την εκδήλωση που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο Royal Olympic τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, υπό τον τίτλο «Συναγερμός για το Δημογραφικό».

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος, και πρώην υφυπουργός, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του 2019, υπογράμμισε την υπαρξιακή απειλή που συνιστά το δημογραφικό για την χώρα μας.

Ο πρώτος ομιλητής, κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος, παρουσίασε την μεγάλη πτώση των γεννήσεων κατά τη δεκαετία του ’80, ενώ παρουσίασε ως παράδειγμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού στη Βουλγαρία, η οποία είχε τα δικά μας δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Ακολούθως έδειξε σε πίνακες τις πυραμίδες ηλικιών στην Ελλάδα από το 1961 και με προβολή έως το 2050, ώστε να φανεί διαχρονικά το μέγεθος του δημογραφικού μας ελλείμματος. Η πρόβλεψη του κ. Λαυρέντζου με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε είναι ότι το 2050, το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού στη χώρα μας θα είναι άνω των 65 ετών.

Στη συνέχεια ο ομιλητής παρουσίασε μερικές αρχές πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και τρόπους ανάσχεσης της συρρίκνωσης του γηγενούς πληθυσμού, μέσω ευρύτερων πολιτικών.

Ο δεύτερος ομιλητής, κορυφαίο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς και πρώην Γεν. Διευθυντής της ALICO, κ. Σωτήρης Ταγκόπουλος, παρουσίασε  τις προτάσεις του ΡΕΥΜΑτος για το δημογραφικό .

Ο κεντρικός πυρήνας των παρεμβάσεων για το θέμα, αφορά στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας με συγκεκριμένα μέτρα:

 • Άμεση κατάργηση του ΦΠΑ για όλα τα βρεφικά είδη.
 • Φορολογικές απαλλαγές που θα αυξάνονται με τον αριθμό των παιδιών της Ελληνικής οικογένειας.
 • Παραχώρηση δημοσίων κτημάτων ή σπιτιών σε πολύτεκνες και τρίτεκνες ελληνικές οικογένειες.
 • Ευνοϊκή νομοθεσία για της Ελληνίδες εργαζόμενες μητέρες, (π.χ. ενθάρρυνση εξ αποστάσεως εργασία).
 • Συνεργασία με την Εκκλησία και την αυτοδιοίκηση, ώστε να αξιοποιούνται οι βοηθητικοί χώροι των ναών και όσοι εξ αυτών πληρούν τις προδιαγραφές, να λειτουργούν και ως παιδικοί σταθμοί, που κάθε Ελληνόπουλο (και όχι μόνο) να μπορεί να βρει μια θέση όσο οι γονείς του εργάζονται!
 • Οι επιχειρήσεις να κινητροδοτηθούν στην κατεύθυνση δημιουργίας και υποστήριξης παιδικών σταθμών.
 • Επιδότηση– τύπου Voucher – για τις Ελληνίδες εργαζόμενες μητέρες που θα αντιστοιχεί στο 70% (μέχρι του ποσού των 300 τον μήνα για 11 μήνες και για παιδιά ηλικίας έως και 4 ετών) του κόστους μιας τροφού η ενός βρεφονηπιακού σταθμού.
 • Δυνατότητα στις γυναίκες της γειτονιάς (ηλικιωμένες ή όχι ), εφόσον το επιθυμούν και η υγεία τους το επιτρέπει, να  γίνουν «τροφοί» και ας επιτρέπεται και αυτών η αμοιβή τους μόνο μέσω τραπέζης και με τη βοήθεια διατακτικών (voucher).
 • Όσοι προσλαμβάνουν τρίτεκνους και πολυτέκνους γονείς, να έχουν κίνητρα (έκπτωση στο 50% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου- εργοδότου).
 • Σύνδεση του ύψους των συντάξεων με τον αριθμό τέκνων του συνταξιοδοτούμενου.
 • Ειδική φροντίδα για στήριξη της οικογένειας σε περιοχές της πατρίδας μας με ιδιαίτερη σημασία (παραμεθόριες, νησιωτικές κ.λπ.).
 • Ενίσχυση των δημοσίων παιδικών σταθμών και μαιευτηρίων.

Η μελετητική ομάδα του ΡΕΥΜΑτος έχει υπολογίσει ότι αυτά τα μέτρα είναι μέσα στα εφικτά πλαίσια ακόμα και των σημερινών οικονομικών της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά τα νούμερα δείχνουν ένα αρχικό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,1-1,3 δισ., το οποίο όμως έχει μια θετική επίπτωση στο ΑΕΠ της τάξης των 1,8 έως 2 δισ. »

Πως μπορούν, όμως, να συνδράμουν σε αυτό το πρόβλημα τα διεθνή προγράμματα υγείας της Bupa Global UK και της Cigna Global;

Τα προγράμματα αυτά :

 • παρέχουν ασφάλιση χωρίς να υπάρχει ηλικιακό όριο.
 • ανανεώνονται ανεξαρτήτως ιατρικού ιστορικού, δίνοντας αίσθημα σιγουριάς στον ασφαλιζόμενο.
 • προσφέρουν υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση από αξιόπιστους διεθνείς ασφαλιστικούς φορείς, με απλές διαδικασίες ασφάλισης και αποζημίωσης.

Επιπρόσθετα να συμπληρώσουμε ότι καλύπτουν τα έξοδα τοκετού ως εξής:

Bupa Global UK (who προϊόντα): φυσιολογικός τοκετός έως 10.000 € και επιπλοκές εγκυμοσύνης έως 16.250 €

Cigna Global Gold: φυσιολογικός τοκετός έως 5.500 € και επιπλοκές εγκυμοσύνης έως 11.000 €

Cigna Global Platinum: φυσιολογικός τοκετός έως 11.000 € και επιπλοκές εγκυμοσύνης έως 22.000 €

Story Source:

https://www.aftodioikisi.gr/koinonia/r-ey-m-a-synagermos-gia-to-dimografiko-provlima/

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας