Νέα & Ειδήσεις

Ο “ασημένιος τουρισμός” μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Σε μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα αναδεικνύεται η αύξηση παγκοσμίως του «ασημένιου τουρισμού», των τουριστών δηλαδή της τρίτης ηλικίας ως απόρροια του φαινομένου της μακροβιότητας, όπως προκύπτει από τη μελέτη του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν στο Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής Γιάννη Τούντα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκ των συγγραφέων της έρευνας για τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, το 7,3% των ενηλίκων στη Βόρεια Ευρώπη δηλώνει ότι θα ήθελε μετά τη σύνταξή του να μείνει σε μια χώρα της Νότιας Ευρώπης. Αυτό μεταφράζεται σε ζήτηση για 2,7 εκατ. παραθεριστικές κατοικίες τα επόμενα 30 χρόνια. «Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι της αγοράς η χώρα μας είναι πολύ πίσω όταν στις άλλες χώρες της Μεσογείου πολλοί οργανισμοί κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας συγκροτημάτων και κατοικιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες της τρίτης ηλικίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στην Ευρώπη το 2010 οι τουρίστες τρίτης ηλικίας αντιπροσώπευαν το 15% των τουριστών. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να ξεπεράσει το 25% το 2020 και το 35% το 2030. Ωστόσο, λιγότερο από το 20% των ξενοδοχείων στην Ελλάδα έχει ειδικές υπηρεσίες για τουρίστες τρίτης ηλικίας, ενώ οι tour operators δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη ειδικά τουριστικά προϊόντα για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, επισήμανε ότι η αξιοποίηση του τουρισμού τρίτης ηλικίας θα έδινε σημαντική ώθηση σε δύο κλάδους με αργούν δυναμικό, τον ιατρικό και τον οικοδομικό. Ειδικότερα, στον κλάδο των ακινήτων υπολογίστηκε ότι θα μπορούσε να αγοράζονται 20.000 ακίνητα από ξένους ετησίως με τα 2/3 να είναι τα νεόδμητα.

Παράλληλα ο κ. Δοξιάδης σημείωσε ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία από την προσέλκυση των τουριστών τρίτης ηλικίας: οι συνταξιούχοι θα φέρνουν τα εισοδήματά τους από άλλες χώρες της ΕΕ αυξάνοντας την εγχώρια κατανάλωση χωρίς να αυξάνεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η τρίτη ηλικία είναι προνομιακό πεδίο για πολλές νέες τεχνολογίες, η προσέλκυση του ασημένιου τουρισμού μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα hub νέων τεχνολογιών.

Τέλος, όπως υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πλάτων Τήνιος, το 2020 η ετήσια καταναλωτική δαπάνη της τρίτης ηλικίας θα φθάσει τα 15 τρις δολ. Το συμπέρασμά του ειναι ότι τα άτομα της τρίτης ηλικίας θα πρέπει να αξιοποιηθούν δημιουργικά, παράλληλα με τις νέους.

Συμπληρώνοντας στα όσα παραπάνω αναγράφονται στο www.voria.gr θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των συνταξιούχων για μετεγκατάσταση σε μία άλλη χώρα είναι:

  1. Το κλίμα και το περιβάλλον της χώρας που επιλέγουν να ζήσουν.
  2. Ο τρόπος και η ποιότητα ζωής, με ιδιαίτερη έμφαση στις καλές και φιλικές συνθήκες συμβίωσης μέσα στην κοινότητα.
  3. Η ύπαρξη κοινότητας expats, δεδομένου ότι κάποιοι επιθυμούν να είναι πιο κοντά σε άλλους expatriates, λόγω των κοινών στοιχείων που τους συνδέουν, ενώ άλλοι επιθυμούν μια ζωή κοντά στους ντόπιους.
  4. Η σχετικά εύκολη και οικονομική προσβασιμότητα της περιοχής που θα επιλέξουν, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα μέλη της οικογένειάς τους.
  5. Η δυνατότητα απόκτησης της κατάλληλης για τις ανάγκες τους στέγης καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, όσον αφορά στην ιδιοκτησία.

Τέλος και κυριότατα:

  1. Το σύστημα υγείας (δημόσιας ή/και ιδιωτικής) που θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα και ταχύτερα σε περίπτωση ανάγκης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο τελευταίο σημείο, η ανάγκη αυτών των ατόμων να έχουν πρόσβαση σε ένα αξιόπιστο σύστημα Υγείας στη νέα χώρα που έχουν επιλέξει να ζήσουν, είναι πρώτης προτεραιότητας.  Με τα προβλήματα, όμως, που έχει η χώρα μας στον συγκεκριμένο τομέα, η ιδιωτική ασφάλιση υγείας κρίνεται επιβεβλημένη.

Για τον λόγο αυτόν, διαθέτουμε τα ειδικά προγράμματα της Bupa Global και της Cigna Global, που είναι ενδεδειγμένα για την ασφάλιση των expatriates, με ετησίως ανανεούμενα προγράμματα που τους παρέχουν σιγουριά για υγιή ζωή στη νέα χώρα όπου επιλέγουν να ζήσουν.  Εκτός, δε, από το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα, χρήσιμη θα ήταν και η προσθήκη των προαιρετικών παροχών ιατρικής διακομιδής και επαναπατρισμού (evacuation & repatriation):

  • Η ιατρική διακομιδή, παρέχει κάλυψη για εύλογες δαπάνες μεταφοράς στο πλησιέστερο άρτιο ιατρικό κέντρο, αν η θεραπεία δεν παρέχεται επιτοπίως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • O επαναπατρισμός, επιτρέπει στον δικαιούχο να επιστρέψει στην χώρα συνήθους διαμονής του ή στην χώρα εθνικότητάς του, προκειμένου να νοσηλευθεί σε οικείο περιβάλλον, όταν η θεραπεία δεν είναι τοπικά εφικτή.

Αλλά και για την περίπτωση που κάποιοι επισκέπτες από άλλες χώρες αποφασίσουν να αποκτήσουν κατοικία στην Ελλάδα, ώστε να έρχονται για διακοπές στην χώρα μας για λίγους μήνες τον χρόνο, υπάρχει η ειδική κάλυψη Bupa Travel, που θα τους ασφαλίζει από τη στιγμή που θα φύγουν από την χώρα της μόνιμης διαμονής τους, μέχρι να επιστρέψουν σε αυτήν και σε όλη τη διάρκεια των διακοπών τους στην Ελλάδα.

Story Source:

https://www.voria.gr/article/erevna-dianeosis-o-asimenios-tourismos-megali-efkeria-gia-tin-ellada

 

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας