Νέα & Ειδήσεις

Οι επιδράσεις του stress στην λειτουργία του εγκεφάλου

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Harvard Medical School, η καθημερινή έκθεση στο στρες μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις τόσο στην ψυχική και σωματική μας υγεία όσο και στη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Το στρες μπορεί να μας οδηγήσει στο να είμαστε ευερέθιστοι και να αισθανόμαστε συχνά κουρασμένοι και επηρεάζει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε. Το χρόνιο στρες μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας μας και να προκαλέσει ενδεικτικά: διαβήτη, καρδιακό επεισόδιο, γαστρεντερικά προβλήματα κ.ά. Ακόμη και μικρά επίπεδα θλίψης και άγχους αυξάνουν τον κίνδυνο της εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να υποβληθούν σε ένα ψυχολογικό τεστ και αξιολόγησαν τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες των συμμετεχόντων.  Επιπλέον, στην αρχή της έρευνας, υπέβαλαν τους  συμμετέχοντες σε εξέταση αίματος.  Αυτό έγινε γιατί θέλησαν να μετρήσουν τα ποσοστά κορτιζόλης στο αίμα, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται εξαιτίας του στρες.  Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, είχαν πιο φτωχή μνήμη συγκρινόμενοι με αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, τα άτομα αυτά παρουσίαζαν ενδείξεις απώλειας μνήμης, προτού ακόμα διαπιστωθεί αυτό ιατρικά.

Επιπρόσθετα οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε MRI scans, ώστε να μετρηθεί ο όγκος του εγκεφάλου τους.  Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτοί με τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου.

Η έρευνα καταλήγει στους τρόπους αντιμετώπισης και μείωσης του στρες στη ζωή μας με αρκετό ύπνο, άσκηση, τεχνικές χαλάρωσης και ιατρική αγωγή στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Με αφορμή την έρευνα αυτή, θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία που έχουν τα παγκόσμια προγράμματα υγείας της BUPA UK και συγκεκριμένα τα προϊόντα Worldwide Health Options που καλύπτουν εξετάσεις MRI με το βασικό νοσοκομειακό πρόγραμμα, όταν αυτές κρίνονται ιατρικώς επιβεβλημένες.  Επιπλέον καλύπτουν τις χρόνιες παθήσεις, παρέχοντας αίσθημα ασφάλειας σε κάθε ασφαλισμένο. Να σημειωθεί επίσης ότι, τα προγράμματα αυτά καλύπτουν τις εκ γενετής και τις κληρονομικές παθήσεις με όριο τις €25.000 ανά έτος ασφάλισης, πάντα σε περιπτώσεις που οι εν λόγω παθήσεις γίνουν γνωστές μεταγενέστερα της ημερομηνίας ασφάλισης.

Αν, εκτός από το νοσοκομειακό πρόγραμμα, επιλεγεί και το εξωνοσοκομειακό, τότε οι ασφαλισμένοι θα έχουν κάλυψη και για επισκέψεις σε εμπειρογνώμονες, φυσιοθεραπευτές, εναλλακτικούς θεραπευτές, ψυχιάτρους, ψυχολόγους κ.ά. πάντα εφ’ όσον οι περιπτώσεις που χρειάζονται περίθαλψη αποτελούν μέρος της θεραπείας εξωτερικού ασθενούς, καθώς και για επείγοντα ιατρικά περιστατικά που ενδέχεται να προκύψουν σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Story Source:

MEDICALNEWSTODAY: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323445.php

Original story & materials provided by Harvard Medical School. Original written by Maria Cohut

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας