Νέα & Ειδήσεις

Η ευτυχία κάνει καλό στην υγεία μας

Ενώ πολλοί άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η καλή υγεία μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία, τις περισσότερες φορές δεν σκέφτονται ότι το να είναι κανείς ευτυχισμένος τον κάνει ταυτόχρονα και πιο υγιή.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι τα γονίδια επιδρούν κατά 50% στην ευτυχία μας, ενώ άλλες συνθήκες όπως για παράδειγμα ο πλούτος, η καριέρα και τα υλικά αγαθά την επηρεάζουν μόλις κατά 10%, με το υπόλοιπο 40% να επηρεάζεται από τη γενικότερη συμπεριφορά μας. Τα καλά νέα είναι ότι τα γονίδια δεν καθορίζουν τη συμπεριφορά μας. Οι σωστές περιβαλλοντικές και συμπεριφορικές επιλογές παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με έρευνα του Harvard τα θετικά συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν στη μακροζωία και να μειώσουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Στον αντίποδα, χρόνιος θυμός, ανησυχία και εχθρότητες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της πίεσης του αίματος, σε σκλήρυνση των αγγείων καθώς και σε αύξηση του κινδύνου για καρδιακά επεισόδια.

Αυτό που είναι άξιο σχολιασμού είναι ότι πολλά πράγματα που θεωρούμε ότι συνδέονται με την ευτυχία είναι ασήμαντα. Παράγοντες όπως η νεότητα και η ομορφιά, τα παιδιά, τα χρήματα  έχουν μικρή επίδραση στην ευτυχία μας.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κατανοήσουμε ότι η ευτυχία επηρεάζεται από τη στάση που έχουμε για τη ζωή και τις προσδοκίες μας. Θα πρέπει να «κυνηγούμε» τα θετικά συναισθήματα σε κάθε ευκαιρία. Το κλισέ ότι η «δουλειά προηγείται» είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του να σκεφτόμαστε με λάθος τρόπο. Όταν κάνουμε κάτι και αισθανόμαστε καλά με αυτό, έχουμε καλή ενέργεια και ηρεμία. Μειώνεται το στρες και είμαστε πιο παραγωγικοί.

Το να είμαστε αισιόδοξοι μπορεί να μας δώσει 19% αυξημένες πιθανότητες για μακροζωία.

Επιπλέον, πρέπει να εστιάζουμε σε δραστηριότητες που επιλέγουμε και μας ικανοποιούν. Όταν είμαστε απορροφημένοι σε μια εργασία που μας ενδιαφέρει και η ώρα περνάει χωρίς να έχουμε αίσθηση του χρόνου αυτό μας δίνει ένα αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης.

Γενικότερα, παράγοντες που μας οδηγούν στην ευτυχία είναι το να βοηθάμε τους άλλους, να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να βρίσκουμε σκοπό στη ζωή μας. Μπορούμε  να συμπληρώσουμε σε αυτά παράγοντες όπως η σωστή διατροφή καθώς και μια συνάντηση με φίλους μας. Οι άνθρωποι άλλωστε που είναι πιο δεμένοι με την οικογένειά τους, τους φίλους τους, την κοινωνία ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς. Αντίθετα η μοναξιά και η απομόνωση φθείρουν ανεπανόρθωτα την υγεία μας.

Story Source:

https://www.bupaglobal.com/en/your-wellbeing/inside-bupa/happiness-is-good-for-your-health

 

Positive Psychology: Harnessing the power of happiness, mindfulness, and inner strength. Harvard Medical School. Special health report. 2016. Harvard Health Publishing. by Harvard Health (Publications Author, Editor), Ronald D. Siegel (Editor), Steven M. Allison (Editor) (https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/positive-psychology-harnessing-the-power-of-happiness-mindfulness-and-inner-strength), last accessed in August 2019

Psychologist Sonja Lyubomirsky, The How of Happiness (http://thehowofhappiness.com/), last accessed in August 2019

Holden, R. Be happy: release the power of happiness in you. Hay House Publications, 2009

Peterson, C. A primer in positive psychology. Oxford University Press, Inc., (2006)

Seligman, M. E. P. Authentic happiness: Using the new positive psychology to realize your potential for lasting fulfillment. Free Press, (2002)

A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‘SMILES’ trial). Felice N. JackaEmail author, Adrienne O’Neil, Rachelle Opie, Catherine Itsiopoulos, Sue Cotton, Mohammedreza Mohebbi, David Castle, Sarah Dash, Cathrine Mihalopoulos, Mary Lou Chatterton, Laima Brazionis, Olivia M. Dean, Allison M. Hodge and Michael Berk. BMC Medicine201715:23. (https://doi.org/10.1186/s12916-017-0791-y), last accessed in August 2019

 

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας