Νέα & Ειδήσεις

Γιατί είναι απαραίτητες οι βιταμίνες στο σώμα μας

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ενώσεις που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Οι περισσότερες λαμβάνονται από το φαγητό. Αυτό, γιατί το ανθρώπινο σώμα δεν παράγει αρκετή ποσότητα από αυτές ή γιατί δεν τις παράγει καθόλου.

Κάποια σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις βιταμίνες είναι τα εξής:

 • Υπάρχουν 13 γνωστές βιταμίνες
 • Είναι υδατοδιαλυτές ή  ανήκουν στην κατηγορία των λιποδιαλυτών
 • Οι λιποδιαλυτές είναι πιο εύκολο να αποθηκευτούν στο σώμα μας από ότι οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Για την ακρίβεια αποθηκεύονται στους λιπώδεις ιστούς του σώματος και του συκωτιού. Μπορούν να μείνουν στο σώμα μας για αρκετές μέρες και μερικές φορές για μήνες
 • Οι βιταμίνες περιέχουν άνθρακα για αυτό και είναι οργανικές ενώσεις.
 • Το φαγητό είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών, αλλά κάποιοι άνθρωποι ίσως να πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους

Ο κρίσιμος ρόλος της Βιταμίνης C

Συμβάλλει στη δημιουργία πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, διατηρεί την πίεση του αίματος και βοηθά και σε άλλες καρδιαγγειακές λειτουργίες. Επιπλέον, λόγω της ικανότητάς της να επικοινωνεί με το DNA, μπορεί να ενεργοποιεί ή να απενεργοποιεί πολλά γονίδια.

Ανάμεσα στα άλλα, η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ενός κοινού κρυολογήματος, να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος σε ανθρώπους με διαβήτη, να μειώσει την πίεση του αίματος, να μειώσει τα επίπεδα κολπικής μαρμαρυγής.

Μάλιστα, από έρευνες που έγιναν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, φάνηκε ότι η χορήγηση βιταμίνης C στους ασθενείς μείωσε το χρόνο παραμονής τους εκεί.

Σύνολο Βιταμινών

 • Βιταμίνη A : Είναι λιποδιαλυτή και η έλλειψη της μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές των ματιών και να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Πηγές της είναι τροφές όπως: το συκώτι, τα καρότα, το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες, το βούτυρο, οι λαχανίδες , το σπανάκι, η κολοκύθα, κάποια τυριά, το γάλα κ.ά.
 • Βιταμίνη Β : Είναι υδατοδιαλυτή. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει στην ασθένεια μπέρι-μπέρι (πολυνευρίτις) και στο σύνδρομο Wernicke-Korsakoff. Πηγές της είναι τροφές όπως: η ζύμη, το χοιρινό, οι σπόροι δημητριακών, οι ηλιόσποροι, το καστανό ρύζι, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, κ.α.
 • Βιταμίνη Β2 : Είναι υδατοδιαλυτή. Η έλλειψη της προκαλεί κοκκίνισμα και σκάσιμο των χειλιών, φλεγμονή της γλώσσας, οφθαλμικές διαταραχές καθώς και απολεπιστική φλεγμονή του δέρματος. Πηγές της είναι τροφές όπως: τα σπαράγγια, οι μπανάνες, τα σέσκουλα, το τυρί cottage, το κρέας, τα αυγά, το ψάρι κ.ά.
 • Βιταμίνη B3 : Η έλλειψή της προκαλεί πελλάγρα. Πηγές της είναι τροφές όπως: το συκώτι, το κοτόπουλο, το βοδινό, το γάλα, τα αυγά, το αβοκάντο, οι ντομάτες, το μπρόκολο, τα καρότα, τα όσπρια, κ.ά.
 • Βιταμίνη B5 : Καλές πηγές της είναι το κρέας, το μπρόκολο, το αβοκάντο, το ψάρι κ.ά.
 • Βιταμίνη B6 : Η έλλειψή της προκαλεί νευρολογικές διαταραχές, δερματίτιδα και γαστρεντερίτιδα. Σημαντικό, εδώ, είναι να επισημάνουμε ότι όταν βράζουμε το γάλα χάνει το μισό της ποσότητας Β6.
 • Βιταμίνη B7 : Eίναι πλέον γνωστότερη με την ονομασία βιοτίνη. Η έλλειψή της στον οργανισμό προκαλεί στον άνθρωπο δερματίτιδα, γαστρεντερίτιδα και μυϊκούς πόνους.
 • Βιταμίνη B9 : Η ανεπάρκειά της, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες. Οι έγκυες γυναίκες ενθαρρύνονται να παίρνουν συμπληρώματα με φολικό οξύ για ένα έτος πριν να μείνουν έγκυες.
 • Βιταμίνη B12 : Για την απορρόφησή της από το πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητη η παρουσία ενός άλλου παράγοντα, του ενδογενούς παράγοντα. Όταν λείπει αυτός, η βιταμίνη Β12 δεν απορροφάται και έτσι εξηγείται η εμφάνιση της κακοήθους αναιμίας.
 • Βιταμίνη D : Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών. Η έκθεση στον ήλιο είναι ο πιο απλός τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη D που χρειάζεστε. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D είναι ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, τα μανιτάρια, το μουρουνέλαιο.
 • Βιταμίνη E : Η βιταμίνη Ε είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που λειτουργεί σαν φυσικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Η έλλειψή της έχει συσχετισθεί με προβλήματα στην γονιμότητα. Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το αβοκάντο, το αυγό.
 • Βιταμίνη Κ : Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Επιπλέον, συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Story Source:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/195878.php  Vitamins: What are they and what do they do?

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324835.php   Vitamin C can cut time spent in intensive care units

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας