Νέα & Ειδήσεις

Πώς να αποφεύγετε τα πλαστά φάρμακα

Τα πλαστά φάρμακα έχουν μετατραπεί σε μάστιγα της εποχής μας.  Σχεδόν το 15% του συνόλου των φαρμάκων που πωλούνται παγκοσμίως είναι πλαστά και μάλιστα σε κάποιες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας το ποσοστό ξεπερνά το 50%. Είναι γεγονός πως οι ηλεκτρονικές πωλήσεις φαρμάκου εντείνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα την τελευταία δεκαετία και δημιουργούν «μαύρα» έσοδα που προσεγγίζουν τα 75 δισ. δολάρια.

Οι επισημάνσεις που υπάρχουν στις συσκευασίες, το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης καθώς και το ίδιο το σκεύασμα μπορεί να είναι πανομοιότυπα με την αυθεντική έκδοση του φαρμάκου σε τέτοιο βαθμό, που λίγοι μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά. Οι πιο κοινές περιπτώσεις απάτης αφορούν φάρμακα κατά της ελονοσίας, μείωσης του σακχάρου του αίματος καθώς και αντιισταμινικά.

Τα περισσότερα πλαστά φάρμακα έχουν την προέλευσή τους από την Ασία και συγκεκριμένα από την Κίνα. Μάλιστα στην Κίνα το 50-85% συγκεκριμένων τύπων φαρμάκων είναι πλαστά και προκαλούν τον θάνατο σε περίπου 300.000 άτομα τον χρόνο. Αυτό επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, στις οποίες καταφθάνουν  παράνομα φορτία με σκοπό φυσικά το κέρδος. Για παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2009 όταν και κορυφώθηκε η πανδημία του H1N1, οι αμερικάνικες αρχές κατέσχεσαν πάνω από 50 παράνομες αποστολές φορτίων με πλαστό Oseltamivir, του φαρμάκου δηλαδή που καταπολεμά τον H1N1.

Όσοι, μάλιστα, αναλαμβάνουν το έργο της παραποίησης έχουν πλέον υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ώστε προωθούν ακόμα και φάρμακα που, όπως λένε, σώζουν ζωές και καταπολεμούν ακόμα και όλες τις μορφές καρκίνου.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε:

  • Εξετάστε, για παράδειγμα, προσεκτικά αν το κουτί που αγοράσατε έχει θαμπή ή περίεργα τυπωμένη γραμματοσειρά.
  • Ελέγξτε μήπως λείπει η ημερομηνία λήξης.
  • Διαβάστε προσεκτικά αν υπάρχουν λεκτικά σφάλματα στις οδηγίες χρήσης.
  • Σκεφτείτε αν το συγκεκριμένο φάρμακο έχει το ίδιο σχήμα, μέγεθος, υφή, χρώμα και γεύση με το προηγούμενο που είχατε αγοράσει καθώς και αν διαλύεται εύκολα.
  • Κάντε έλεγχο στην τιμή του. Συχνά τα πλαστά είναι πολύ πιο φθηνά από τα γνήσια.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι σημάδια απάτης.  Και φροντίζετε πάντα να αγοράζετε φάρμακα μόνο από αξιόπιστες ιατρικές / φαρμακευτικές πηγές.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι με τα Worldwide Medical Options (WHO) προγράμματα της Bupa UK, μαζί με το βασικό υποχρεωτικό νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να προστεθεί και η προαιρετική κάλυψη «Φάρμακα και υλικά» που καλύπτει συνταγογραφημένα φάρμακα και υλικά και ενοικίαση ιατρικών βοηθημάτων έως 1.875 ευρώ για κάθε έτος ασφάλισης. Επιπλέον, καλύπτει έξοδα μακροχρόνιας φαρμακευτικής αγωγής (80% για κάθε έτος ασφάλισης) έως 12.500 € και έως 75.000 € συνολικά για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου.

Αξίζει, ακόμη, να αναφέρουμε ότι και στην Βupa Denmark υπάρχει η αντίστοιχη προαιρετική παροχή «Φάρμακα και υλικά» που καλύπτει συνταγογραφημένα  φάρμακαβοηθήματα  ακοής  και  ενοικίαση  συσκευών/υλικών (π.χ. επίδεσμοι, πατερίτσες, αναπηρική καρέκλα, ακουστικά βαρηκοΐας 50% έως και  300 € ανά συσκευή) μέχρι  το  ποσό των 3.000 € ανά έτος ασφάλισης.

Story Source:

BUPA GLOBAL: https://www.bupaglobal.com/en/your-wellbeing/keeping-fit/how-to-avoid-counterfeit-medicines?cmpid=ema-bgbu401Octengagement18en00038

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας