Νέα & Ειδήσεις

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το φύλο του παιδιού και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό

Έρευνα του Πανεπιστημίου Columbia εστίασε στη συμπεριφορά εγκύων γυναικών. Το 17% των εγκύων γυναικών του δείγματος της έρευνας είχαν ψυχολογικό άγχος παρουσιάζοντας υψηλά επίπεδα κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Άλλο ποσοστό της τάξης του 16% αντιμετώπιζε σωματικό άγχος με υψηλότερη πίεση αίματος και μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με μια υγιή υποψήφια μητέρα. Ποσοστό 67% των εγκύων γυναικών της έρευνας δεν αντιμετώπιζαν ψυχοσωματικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι περισσότερο άγχος οδηγεί σε μειωμένες πιθανότητες το παιδί που θα γεννηθεί να είναι αγόρι. Το σύνηθες είναι για κάθε 105 αγόρια να γεννιούνται 100 κορίτσια. Αλλά σε αυτή την έρευνα ο δείκτης αλλάζει υπέρ της γέννησης κοριτσιών. Για την ακρίβεια, αν η μητέρα πάσχει από (α) σωματικές ή (β) ψυχικές διαταραχές η αναλογία αγοριών-κοριτσιών γίνεται 4:9 και 2:3 αντιστοίχως.

Άλλοι μελετητές αναδεικνύουν την επίδραση των κοινωνικών παραγόντων στο φύλο του παιδιού. Για παράδειγμα, όταν έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, το επόμενο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε μείωση στις γεννήσεις αγοριών. Σχετικές μελέτες έδειξαν ότι τα αγόρια είναι πιο ευάλωτα σε αντίξοα προγεννητικά περιβάλλοντα.

Άλλες επιδράσεις που μπορεί να έχει το στρες

  1. Οι σωματικά στρεσαρισμένες μητέρες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα από τις υγιείς μητέρες.
  2. Ανάμεσα στις μητέρες που πάσχουν από σωματικό στρες, παρατηρήθηκε ότι τα έμβρυα έχουν μειωμένο καρδιακό ρυθμό, ένδειξη ενός πιο αργού κεντρικού νευρικού συστήματος σε σχέση με τα παιδιά υγιών μητέρων.
  3. Οι μητέρες που υποφέρουν από ψυχολογικό στρες παρουσιάζουν υψηλότερο βαθμό επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη.

Η κοινωνική στήριξη παίζει σημαντικό ρόλο

Όσο περισσότερη υποστήριξη από το κοινωνικό της περιβάλλον έχει μια μητέρα τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσει αγόρι.

Επίσης ένα ποσοστό 30% εγκύων γυναικών αναφέρει ότι αιτίες για ψυχοσωματικό στρες είναι ο φόρτος εργασίας, η κατάθλιψη και το καθημερινό άγχος. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε αυξημένες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, ο οποίος συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα εμβρυϊκής θνησιμότητας ή και διαταραχών που θα επηρεάσουν το έμβρυο όπως για παράδειγμα η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Story Source:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191015171554.htm   Stress during pregnancy may affect baby’s sex, risk of preterm birth, Materials provided by Columbia University Irving Medical Center. Note: Content may be edited for style and length.

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας