Νέα & Ειδήσεις

Οι 7 συχνότερες αιτίες κεφαλαλγίας

Ο έντονος πονοκέφαλος ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας. Ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν ημικρανία, κεφαλαλγία τάσης ή αθροιστική κεφαλαλγία, μπορεί ο καθένας να προσπαθήσει να μειώσει τη συχνότητά τους εντοπίζοντας τις αιτίες.

Αρχικά θα αναφέρουμε κάποιους ορισμούς σύμφωνα με το ένθετο Θέματα Υγείας της εφημερίδας «Καθημερινή» που αναφέρει μελέτη από το Harvard Medical School σχετική με θέματα γενικής παθολογίας.

Κεφαλαλγία τάσης: Ο πόνος ξεκινά από τον αυχένα και την πλάτη και καταλήγει να είναι αισθητός ως μια σφιχτή ζώνη γύρω από το κεφάλι. Σταματά με την ανάπαυση.

Ημικρανία: Ο πόνος αρχικά αντιμετωπίζεται στην μια πλευρά του κεφαλιού. Χτυπάει σαν σφυγμός και μοιάζει με σφυροκόπημα ενώ υπάρχει παράλληλα ευαισθησία στο φως και τους ήχους. Μπορεί να υπάρχει και ναυτία. Ενδέχεται να διαρκέσει ώρες ή μέρες.

Αθροιστική κεφαλαλγία: γίνεται αισθητή στην περιοχή του ματιού και μπορεί να προκαλέσει παραγωγή δακρύων, ερυθρότητα, ρινόρροια ή ρινική συμφόρηση. Μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά ή ώρες, ενώ μπορεί να υποχωρήσει και να επανέλθει. Αυτές οι αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορεί να εμφανίζονται για μήνες, να υποχωρούν και να επανεμφανίζονται.

Οι αιτίες που προκαλούν κεφαλαλγία είναι οι εξής:

Στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο στους μύες των ώμων και του αυχένα και άρα να οδηγήσει σε κεφαλαλγία τάσης. Το στρες αποτελεί συχνό παράγοντα που  οδηγεί σε ημικρανίες.

Διατροφή

Η πείνα μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανία ή κεφαλαλγία τάσης. Ημικρανία όμως μπορεί να προκαλέσει και η κατανάλωση ορισμένων τροφών (π.χ. οι επεξεργασμένες που περιέχουν νιτρώδη, νιτρικά, κίτρινες χρωστικές ή όξινο γλουταμινικό νάτριο.)

Κατανάλωση αλκοόλ

Σε ορισμένα άτομα χρειάζονται μόνο μερικές γουλιές κόκκινου κρασιού για να προκληθεί κεφαλαλγία.

Περιβάλλον

Η αθροιστική κεφαλαλγία δείχνει να είναι εποχική και συχνά εμφανίζεται την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Παράγοντες όπως το έντονο φως, ο καπνός, η υγρασία, τα έντονα αρώματα, ή ο ψυχρός καιρός σχετίζονται με ημικρανίες.

Ορμόνες

Οι μεταβολές στα οιστρογόνα σχετίζονται με ημικρανίες στις γυναίκες. Ο έμμηνος κύκλος μπορεί να συνδέεται με ημικρανία στις νεότερες γυναίκες. Το μεταβαλλόμενο επίπεδο οιστρογόνων στη διάρκεια της περιεμμηνοπαυσιακής   περιόδου μπορεί να προκαλέσει ημικρανία σε γυναίκες που δεν την είχαν πριν. Η εμμηνόπαυση δείχνει να βάζει τέλος στις ημικρανίες.

Διακοπή καφεΐνης

Η καφεΐνη προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Χωρίς την καφεΐνη τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και με κάθε παλμό της καρδιάς διογκώνονται. Αυτό οδηγεί στον παλλόμενο πόνο της ημικρανίας.

Έλλειψη ύπνου

Τι μπορείτε να κάνετε

Αν η αποφυγή λαθών στα παραπάνω 7 σημεία δεν είναι αρκετή, μιλήστε με το γιατρό σας. Υπάρχουν συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και μη φαρμακευτικές θεραπείες (βελονισμός, διαλογισμός, βιοανάδραση, θεραπεία χαλάρωσης).

Story Source:

Ένθετο «Θέματα Υγείας» Harvard Medical School από εφημερίδα «Καθημερινή»

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας