Νέα & Ειδήσεις

Μαθαίνοντας για την αρτηριακή πίεση

Όταν οι γιατροί παρακολουθούν ηλικιωμένους  που πάσχουν από υπέρταση ανησυχούν μήπως έχουν ορθοσταστική υπόταση.  Τα συμπτώματα της είναι ζαλάδα, τάση λιποθυμίας μόλις προσπαθήσουν να σηκωθούν ακόμα και πτώση. Αυτή η ανησυχία μάλιστα είναι τόσο ισχυρή που οδηγεί τους γιατρούς να είναι πολύ εγκρατείς όταν συνταγογραφούν αντιυπερτασικά φάρμακα.

Μια νέα μελέτη όμως με επικεφαλής τον δρ Stephen Juraschek παθολόγο στο συνεργαζόμενο με το Harvard, Beth Israel Deaconess Medical Center  που αναδημοσιεύεται στο έντυπο Θέματα Υγείας της εφημερίδας Καθημερινή με θέματα καρδιολογίας, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και να διαπιστώσει πως ασθενείς με πιο επιθετική θεραπεία για την αρτηριακή πίεση ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν ορθοστατική υπόταση.

Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές προσδιόρισαν την ορθοστατική υπόταση ως μείωση της συστολικής πίεσης ίση με τουλάχιστον 20 μονάδες ή μείωση της διαστολικής πίεσης κατά τουλάχιστον 10 μονάδες σε μέτρηση εντός 3 λεπτών από τη στιγμή που σηκώνεται κάποιος όρθιος. Αν διαγνωστεί ορθοστατική υπόταση δικαιολογημένα οι γιατροί σκέφτονται να μειώσουν την αντιυπερτασική αγωγή.

Γιατί είναι σημαντικός ο αυστηρότερος έλεγχος

Κατά τον Juraschek και την ομάδα του ο εντατικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης βοηθάει στην πρόληψη της ορθοστατικής υπότασης  διατηρώντας το καρδιαγγειακό σύστημα υγιές και λειτουργικό ειδικότερα τους τασεουποδοχείς οι οποίοι βοηθούν τον οργανισμό να ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Ως αποτέλεσμα υπάρχει πρόληψη των βλαβερών επιπτώσεων της υπέρτασης οι οποίες περιλαμβάνουν τη σκλήρυνση των αρτηριών και τη μεγέθυνση και εξασθένηση της αριστερής κοιλίας.

Αντιμετώπιση της ορθοστατικής υπότασης

  1. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Έχετε δε υπόψη σας ότι μόλις αρχίσει κάποιος τη θεραπεία του είναι πιθανόν να έχει  ζάλη κατά τη φάση της προσαρμογής του στη φαρμακευτική αγωγή.
  2. Μην ξεχνάτε τα υγρά αλλά να αποφεύγετε το αλκοόλ.
  3. Φροντίστε για σωστή στήριξη στα πόδια με χρήση καλτσών συμπίεσης.
  4. Προσοχή όταν ξυπνάτε. Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι σηκώστε πάνω και κάτω τα πόδια σας μερικές φορές για να αρχίσει το αίμα να κυκλοφορεί. Στη διάρκεια της ημέρας σταυρώστε τα πόδια σας αν νιώσετε τάση λιποθυμίας.

Story Source:

Ένθετο «Θέματα Υγείας» Harvard Medical School από εφημερίδα «Καθημερινή»

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας