Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το ελάχιστο 2,5 ώρες μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ε.Ε., ηλικίας άνω των 18 ετών, δεν αθλούνταν καθόλου για το έτος 2014 και μόνο το 29.9% ξεπέρασε τις 2,5 ώρες την εβδομάδα από το χρόνο τους κάνοντας κάποια σωματική άσκηση.
Οι εργασίες γραφείου, οι μεγάλες μετακινήσεις για να φτάσει κανείς στον τόπο εργασίας του, η ψυχαγωγία μπροστά από μια οθόνη και οι τεχνολογικές “εφευρέσεις” εντείνουν το πρόβλημα. Το στρες στην εργασία και στην καθημερινότητα, καθιστά ακόμα δυσκολότερη την υιοθέτηση συνηθειών που ωφελούν την υγεία μας.
Αν καταφέρουμε να βρούμε χρόνο για άσκηση, αυτό αυτομάτως ενισχύει την καλή κατάσταση της υγείας μας καθώς μειώνεται ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 ή για κάποιο ανεπιθύμητο καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αντιθέτως, η διάθεσή μας βελτιώνεται, μειώνεται το άγχος, καθυστερούν οι επιδράσεις της νόσου Alzheimer και καταπολεμώνται και άλλοι διάφοροι τύποι άνοιας. Επίσης απολαμβάνουμε καλύτερο και πιο ήρεμο ύπνο.
Υπάρχουν, μάλιστα, μικρές καθημερινές ενέργειες (“συνήθειες” θα τις λέγαμε) που μπορούμε να κάνουμε στον εργασιακό μας χώρο, όπως να:
- βάλουμε αφύπνιση στο κινητό μας τηλέφωνο που να μας θυμίζει ότι πρέπει να σηκωνόμαστε από τη θέση μας κάθε περίπου 30 λεπτά
- κανονίζουμε μικρά διαλείμματα, στη διάρκεια των οποίων κάνουμε κάποιες απλές διατάσεις
- πηγαίνουμε για ένα σύντομο περίπατο την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος
- έχουμε ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο μας και φροντίζουμε να το γεμίζουμε τακτικά
- συμφωνούμε με τους συναδέλφους μας, να πηγαίνουμε εμείς στο γραφείο τους όταν θέλουμε κάτι και όχι να τους καλούμε στο προσωπικό τους τηλέφωνο
- στεκόμαστε όρθιοι στις συναντήσεις, όταν αυτό είναι εφικτό
- υπάρχει απόσταση ανάμεσα στον υπολογιστή μας και τον εκτυπωτή ώστε να έχουμε μία καλή δικαιολογία να κάνουμε μερικά βήματα.
Story Source: