Νέα & Ειδήσεις

Τα οφέλη από μια μικρή απώλεια βάρους

Αν έχετε προσπαθήσει να χάσετε πολλά κιλά στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να ξέρετε ότι ο μαγικός αριθμός είναι να υπάρξει απώλεια του 5% του συνολικού σωματικού βάρους σύμφωνα με την δρ. Fatima Cody Stanford, ιατρό ειδικευμένη σε θέματα παχυσαρκίας στο συνεργαζόμενο με το Harvard, Massachusetts General Hospital.

Όπως αναφέρεται στο ένθετο Θέματα Υγείας (γενική παθολογία)  με πηγές από το Harvard Medical School που δημοσιεύει η Εφημερίδα Καθημερινή ο τρόπος για να υπολογίσουμε το 5% του σωματικού μας βάρους είναι να πάρουμε το 10% του σωματικού μας βάρους και να το διαιρέσουμε δια 2. Κάποιος που ζυγίζει 80 κιλά, το 10% του βάρους του είναι 8 κιλά. Άρα θα είναι ωφέλιμο να χάσει το μισό από αυτό δηλαδή 4 κιλά, που είναι το 5% του σωματικού του βάρους. Ένας ασφαλής ρυθμός απώλειας βάρους είναι μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα.

Παραθέτουμε συνοπτικά τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους όπως παρουσιάζονται στο ένθετο:

  • Λιγότερες καούρες. Τα παραπανίσια κιλά πιέζουν το στομάχι  και η πίεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο και την πρόκληση της έντονης ενόχλησης του καύσου.
  • Μειωμένος πόνος στα γόνατα. Για κάθε μισό επιπλέον κιλό βάρους ασκείται πίεση σχεδόν 2 κιλών στις αρθρώσεις των γονάτων. Για παράδειγμα σε ένα άτομο 68 κιλών που ζυγίζει 4,5 κιλά επιπλέον από το κανονικό, αυτά τα επιπλέον κιλά προσθέτουν πίεση 18 κιλών σε κάθε βήμα του.
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Κάθε μισό κιλό απώλειας βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μια μονάδα.
  • Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη. Η απώλεια βάρους μειώνει τις αδιποκίνες επιτρέποντας στην ινσουλίνη να μειώσει πιο αποτελεσματικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σύμφωνα με τον δρ. David M. Nathan διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου και του Κέντρου Κλινικών Ερευνών στο συνεργαζόμενο με το Harvard, Massachusetts General Hospital.
  • Καλύτερη σεξουαλική λειτουργία. Τόσο η υψηλή αρτηριακή πίεση όσο και ο διαβήτης που μπορούν να προκύψουν από τα πρόσθετα κιλά,  ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική υγεία.
  • Περισσότερη ενέργεια. Όσο μεγαλύτερο το βάρος, τόσο το σώμα χρειάζεται περισσότερη τριφωσφορική αδενοσίνη,  που είναι το μόριο που παρέχει ενέργεια στα κύτταρα. Όσο λιγότερα κιλά, τόσο περισσότερη ενέργεια μένει ώστε να τη χρησιμοποιήσει ο οργανισμός σε όποιες λειτουργίες θέλετε.
  • Μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Τα άτομα αλληλεπιδρούν πιο πολύ με τους άλλους και σκέφτονται θετικά.

Ποια εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν;

  • Να τρέφεστε περισσότερο με άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Να ασκείστε έχοντας ως στόχο τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα.
  • Να κοιμάστε αρκετά και με σταθερό πρόγραμμα καθώς τα μονοπάτια του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το βάρος αλληλεπιδρούν με τα μονοπάτια του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τον ύπνο.

Story Source:

Ένθετο Θέματα Υγείας (γενική παθολογία) – Harvard Medical School- Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας