Νέα & Ειδήσεις

Σημάδια του στρες στην καθημερινότητά μας

Το στρες κάνει αισθητή την παρουσία του τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα με πολλούς τρόπους. Κάποιοι από αυτούς είναι περισσότερο φανεροί και κάποιοι από αυτούς είναι πιο δύσκολο να γίνουν εμφανείς. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας σχετική έρευνα της CIGNA έδειξε ότι το 83% των ανθρώπων ένιωσε κάποιας μορφής στρες. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 17% δεν μπορούσε να αντιληφθεί το στρες που πραγματικά βίωνε.

Η έρευνα μάλιστα έδειξε ότι η υγεία και η ευεξία των ανθρώπων δεν επανήλθαν αμέσως μετά την αναστολή των περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι κουβαλούν το άγχος για μια μεγάλη και ακανόνιστη χρονικά περίοδο. Είναι επομένως ιδιαίτερα σημαντικό ο καθένας να αντιλαμβάνεται από νωρίς τα σημάδια που δείχνουν την ύπαρξη άγχους.

Γνωστικοί παράγοντες

 • Οι αποφάσεις γίνονται πιο δύσκολες

Το στρες επηρεάζει το μυαλό στο να πάρει κανείς αποφάσεις αλλά και οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα των αποφάσεων αυτών. Αν κανείς αντιμετωπίζει δυσκολίες σε θέματα που δεν δυσκολευόταν στο παρελθόν όπως για παράδειγμα σε ποια θέση να παρκάρει το αυτοκίνητο του στο πάρκινγκ ενός σουπερμάρκετ, είναι ένας παράγοντας πρόβλεψης αυξημένου στρες.

 • Αυξάνονται τα περίεργα όνειρα

Ο καθένας μπορεί να δει κάποιο εφιάλτη. Αν όμως υπάρχουν επαναλαμβανόμενα άσχημα όνειρα σε περίεργα μέρη και σε περίεργες καταστάσεις αυτό δείχνει την ύπαρξη άγχους. Ένας φτωχός ύπνος κάνει τα άτομα να είναι περισσότερα δεκτικά στο στρες της επόμενης ημέρας επιδεινώνοντας το πρόβλημα.

 • Παρουσιάζονται προβλήματα μνήμης

Με τη μνήμη ανακαλούμε κάτι που στο παρελθόν μάθαμε ή βιώσαμε. Το στρες μπορεί όμως να διαταράξει αυτή τη λειτουργία. Αν κανείς αισθανθεί ότι το απόγευμα ξεχνάει τι συζήτησε με το γείτονά του το πρωί αυτό είναι πρώτο δείγμα αυξημένου άγχους στην καθημερινότητά του.

Συναισθηματικοί παράγοντες

 • Υπάρχει το αίσθημα της συνεχούς λύπης

Μια μόνιμη κατάσταση λύπης μπορεί να οριστεί και ως κατάθλιψη. Οι παράγοντες που οδηγούν στην κατάθλιψη είναι γενετικοί αλλά και περιβαλλοντικοί που σημαίνει ότι εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής και άρα και από το στρες που βιώνουμε.

 • Το άτομο αισθάνεται συνεχώς καταβεβλημένο από τη ζωή

Ο καθένας μπορεί να αισθανθεί αυτό το συναίσθημα ειδικά σε περιόδους που έχει πολλούς ρόλους και πολλά έργα να φέρει εις πέρας. Αλλά αν αυτό το συναίσθημα είναι ο κανόνας τότε το άγχος είναι αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να μετριαστεί αλλάζοντας τρόπο ζωής.

 • Αυξημένα επίπεδα θυμού

Τα ξεσπάσματα θυμού οφείλονται στο αυξημένο άγχος. Αν κανείς είναι απότομος ή ευερέθιστος με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο αυτό είναι ένα πρόωρο δείγμα άγχους.

Σωματικοί παράγοντες

 • Το άτομο τρώει περισσότερο ή λιγότερο από ότι στο παρελθόν

Ένα επεισόδιο που έφερε άγχος όπως μια συνάντηση στη δουλειά ή το άκουσμα μιας δυσάρεστης είδησης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη λόγω αυξημένης αδρεναλίνης. Αλλά αν το στρες υπάρχει  για μια μακρά περίοδο αυτό οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο δηλαδή να τρώει κανείς περισσότερο επειδή αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.

 • Αυξημένη συχνότητα πονοκεφάλων

Αν κανείς βιώνει μια έντονη περίοδο με πολλές ευθύνες είναι πιθανό αντιμετωπίσει περισσότερους από το συνηθισμένο πονοκεφάλους λόγω αυξημένου άγχους.

 • Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα

Παρουσιάζονται προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με το στομάχι και το έντερο. Οδηγούν σε πόνο, εμετούς και διάρροια.

Συμπεριφορικοί παράγοντες

 • Το άτομο απομακρύνεται από τις κοινωνικές επαφές του.

Όταν το άτομο μιλά face-to face σε κάποιο φίλο του αυτό επηρεάζει τις ορμόνες και ανακουφίζει από το στρες. Πρέπει ο καθένας να προσπαθήσει να μην λέει όχι χωρίς λόγο σε εξόδους με ένα καλό φίλο.

 • Μειωμένη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες/ άσκηση

Με την άσκηση το μυαλό απελευθερώνει ενδορφίνη που συμβάλει στην ευφορία και στη δημιουργία ευχάριστων συναισθημάτων. Άλλα οφέλη της άσκησης είναι η ενίσχυση του πεπτικού συστήματος και ο καλύτερος ύπνος. Η άσκηση είναι σύμμαχος για μείωση του άγχους.

 • Ξαφνική στροφή στο αλκοόλ ή το τσιγάρο

Η επίδραση από το αλκοόλ και το τσιγάρο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση  των επιπέδων στρες στον οργανισμό. Αν παρατηρήσει κανείς κάποια τέτοια απότομη στροφή στη χρήση τους τότε πρέπει να υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά.

Πηγές:

Are you stressed (and don’t know it)? (cigna.com)

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας