Νέα & Ειδήσεις

Η μεσογειακή διατροφή

Η σημασία των φυτικών πρωτεϊνών

Δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες, συγκεκριμένα σε φυτικές πρωτεΐνες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Πιο συγκεκριμένα δίαιτες που περιλαμβάνουν όσπρια, αρακά, φασόλια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακού επεισοδίου και εγκεφαλικού ενώ αντίθετα η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικής πρωτεΐνης συνδέονται με ποικίλα προβλήματα υγείας.

Ερευνητές στο Ιράν και την Αμερική μέτρησαν τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης  και τον κίνδυνο που προκαλούν. Βρέθηκε ότι η πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης  οδηγεί σε 8% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας  και σε 12% λιγότερα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο λόγος είναι ότι οι φυτικές πρωτεΐνες προκαλούν θετικές αλλαγές στην πίεση του αίματος, στη χοληστερόλη  και σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η αξία της μεσογειακής διατροφής

Μελέτη του Harvard Medical School που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut  και τα συμπεράσματά της εντάχθηκαν στο ένθετο Θέματα Υγείας, τεύχος 23 που κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Καθημερινή» εξέτασε μια ομάδα από 600 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας σε 5 χώρες. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι αυτοί που στράφηκαν  στη μεσογειακή διατροφή και τη διατήρησαν για ένα χρόνο παρουσίασαν θετικές αλλαγές:

  1. Στο μικροβίωμα του εντέρου τους
  2. Στη γνωστική τους λειτουργία
  3. Στους αιματολογικούς δείκτες

Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή

  1. Πολλές φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης, όσπρια
  2. Ελαιόλαδο
  3. Μέτρια ποσότητα τυριών και γιαουρτιού καθημερινά
  4. Μέτρια ποσότητα ψαριών, πουλερικών
  5. Περιορισμένη ποσότητα κόκκινου κρέατος

Για να υιοθετήσετε μεσογειακή διατροφή προσθέστε ελαιόλαδο στο φαγητό σας αντί για βούτυρο. Αντί για μια έτοιμη σάλτσα φτιάξτε τη δική σας σάλτσα με βάση το ελαιόλαδο. Αντικαταστήστε τα γρήγορα σνακ με μια χούφτα ξηρούς καρπούς και προσπαθήστε να καταναλώνετε λαχανικά κάθε μέρα. Προσθέστε φασόλια ή μπιζέλια σε σαλάτες ή σούπες και προσπαθήστε να τα καταναλώνετε τρεις φορές την εβδομάδα. Τέλος προσθέστε στη διατροφή σας δημητριακά ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένους υδατάνθρακες και μειώστε τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Story Source:

Diets high in protein, particularly plant protein, linked to lower risk of death.

Findings support recommendations to increase consumption of plant proteins

Date: July 22, 2020

Source: BMJ

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200722192150.htm

και

Ένθετο «Θέματα Υγείας» Harvard Medical School από εφημερίδα «Καθημερινή»

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας