Νέα & Ειδήσεις

Έχει τελειώσει η πανδημία του COVID ή όχι;

Πώς θα ξέρουμε πότε τελειώνει — και έχει σημασία;

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard και Senior Faculty Editor του Harvard Health Publishing, η απάντηση είναι ΟΧΙ.  

Πάει πολύς καιρός από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Και τώρα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητατς μας μοιάζει με πριν από την πανδημία, είναι εύλογο να αναρωτηθούμε αν τελείωσε; Σίγουρα, αν κρίνει κανείς από τα μέτρα προστασίας έτσι φαίνεται .

Ωστόσο, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να έχουμε εκατοντάδες νέες μολύνσεις και επαναμολύνσεις κάθε εβδομάδα και δεκάδες θανάτους. Οπότε πως έχει τελειώσει η πανδημία του Covid; Και τι αλλάζει εάν αυτή η απόφαση ανακοινωθεί και επίσημα;

Ο καθορισμός της έναρξης μιας πανδημίας είναι δύσκολος και το ίδιο ισχύει και για το τέλος του.

Αυτό οφέιλεται εν μέρει στο ότι, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, δεν υπάρχει ενιαίος, συμφωνημένος ορισμός της πανδημίας που να χρησιμοποιούν όλες οι χώρες, οι φορείς δημόσιας υγείας και οι παγκόσμιοι ηγέτες.

Και ακόμη κι αν μπορούσαμε όλοι να συμφωνήσουμε στον ορισμό της, κανένα άτομο, κυβερνητική υπηρεσία ή οργανισμός δημόσιας υγείας δεν έχει την εξουσία να δηλώσει ότι μια πανδημία έχει αρχίσει ή τελείωσε.

Μετάβαση από τον πανδημικό πανικό στην ενδημική αποδοχή

Μερικοί άνθρωποι έχουν προτείνει ότι μια πανδημία έχει τελειώσει όταν όλοι συμπεριφέρονται σαν να έχει: δεν υπάρχουν άλλες προφυλάξεις, περιορισμοί ή αλλαγές στη συμπεριφορά σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη. Αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, οι άνθρωποι που κουράζονται από τους περιορισμούς ή εκείνοι που είναι δύσπιστοι για την αξία τους, θα μπορούσαν να αγνοήσουν τις συστάσεις και να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η πανδημία έχει τελειώσει – ακόμη και όταν σημαντικοί αριθμοί καθημερινών κρουσμάτων και θανάτων συνεχίζονται παγκοσμίως. Αυτό φαίνεται να είναι το σημείο που βρισκόμαστε με τον COVID αυτή τη στιγμή.

Πολλές πανδημίες γίνονται τελικά ενδημικές, που σημαίνει ότι η μόλυνση εξακολουθεί να είναι παρούσα σε μια περιοχή ή πληθυσμό, αλλά η συμπεριφορά της είναι προβλέψιμη και ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων δεν αυξάνεται πλέον. Το να μαθαίνεις να ζεις με έναν ιό είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός ενδημικού ιού. Σκεφτείτε τη γρίπη ή ακόμα και το κοινό κρυολόγημα. Αλλά είναι μάλλον αλήθεια ότι η μετάβαση από πανδημία σε ενδημική μπορεί να αναγνωριστεί μόνο αφού συμβεί.

Τι πρέπει να κάνουμε έως ότου η πανδημία του COVID είναι ξεκάθαρα πίσω μας;

Ίσως ο ορισμός μιας σταθερής ημερομηνίας λήξης αυτής της πανδημίας δεν έχει σημασία, ούτως ή άλλως. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο αριθμός των συνεχιζόμενων λοιμώξεων, η ταλαιπωρία και οι θάνατοι και τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αποφύγουμε τη μόλυνση. Κανείς δεν μπορεί να πει εάν οι ερχόμενοι χειμερινοί μήνες θα φέρουν μείωση των λοιμώξεων, συνέχιση της τρέχουσας κατάστασης (με δεκάδες θανάτους και χιλιάδες νέες μολύνσεις κάθε μέρα ) ή αύξηση των ασθενειών και των θανάτων καθώς περνούμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρου με χαλαρές προφυλάξεις.

Οι προφυλάξεις της κοινής λογικής εξακολουθούν να έχουν νόημα, συμπεριλαμβανομένων αυτών:

  • Μείνετε ενημερωμένοι με τα εμβόλια σας.
  • Μετακινήστε τις εσωτερικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους εάν είναι δυνατόν και αποφύγετε τα πλήθη σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά εάν ζείτε σε μέρος με υψηλό ή αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων COVID.
  • Φοράτε μάσκα σε περιβάλλοντα υψηλότερου κινδύνου (όπως ταξίδια σε συνθήκες συνωστισμού, πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς). Ακριβώς επειδή δεν απαιτείται πλέον η μάσκα, δεν είναι καλή ιδέα να πετάξετε τις μάσκες σας.
  • Απομονωθείτε εάν βγείτε θετικοί (ή εάν έχετε συμπτώματα και δεν έχετε κάνει ακόμη τεστ).
  • Επικοινωνήστε με έναν γιατρό για να αποφασίσετε εάν θα πρέπει να λάβετε αντιική θεραπεία εάν είστε θετικοί .

Συμπέρασμα

Είναι πιθανό ότι οι ειδικοί θα συμφωνήσουν μια μέρα για έναν ορισμό της «πανδημίας» και τον τρόπο επισήμανσης της αρχής και του τέλους  της. Ήδη, οι πολιτικές σχετικά με την πανδημία (συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας) και οι προσπάθειες για αύξηση της αποδοχής των εμβολιασμών, περιπλέκονται από το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ότι έχουμε ξεπεράσει την πανδημία ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε.

Υπάρχουν πολλά που είναι ακόμα αβέβαια σχετικά με την πανδημία. Δυστυχώς, ένα πράγμα φαίνεται ξεκάθαρο: δεν μπορούμε να λέμε ότι έχει τελειώσει ολοκληρωτικά ακόμα.

Story Source:

MD, Harvard Medical School Blog, -Is the COVID-19 pandemic over, or not?

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας