Νέα & Ειδήσεις

Πώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε γιατί η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευημερία και τι μπορούμε να κάνουμε για να τη βελτιώσουμε.

Ποια βήματα παίρνετε ώστε να προσέχετε τη διατροφή σας;  Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ακολουθείτε κάποια διατροφή λόγω κάποιας ασθένειας ή προβλήματος υγείας , σπάνια θα δώσετε τη δέουσα σημασία στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Ωστόσο, πρέπει να φροντίζουμε την πεπτική μας υγεία με τον ίδιο τρόπο που φροντίζουμε π.χ  την καρδιά μας ή όπως  προσέχουμε την ψυχική μας υγεία.

Γιατί όμως η καλή διατροφή παίζει τόσο μεγάλο ρόλο για τη συνολική μας ευεξία;

Χρειαζόμαστε τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια από την τροφή και το νερό για να επιβιώσουμε, και το πεπτικό μας σύστημα είναι ουσιαστικά το πώς αυτά εισέρχονται στο σώμα μας. Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν ότι η πέψη είναι η πιο ζωτική σωματική μας λειτουργία, μπροστά ακόμη και από εκείνες του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και του νευρικού μας συστήματος.

Η σωστή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να φαίνεστε καλύτερα, να έχετε περισσότερη ενέργεια και ακόμη να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 29 Μαΐου, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

. Διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας

Όλοι γνωρίζουμε την επίδραση που μπορεί να έχουν τα αυξημένα επίπεδα στρες στην ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, το άγχος μπορεί ακόμα και να περιορίσει σοβαρά την αποτελεσματικότητα του πεπτικού μας συστήματος να διασπά και να απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας.

Δοκιμάστε μερικά από τα παρακάτω για να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας:

Περπατήστε για μια ώρα την ημέρα. Εάν δεν σας αρέσει να περπατάτε, προσπαθήστε τουλάχιστον να περάσετε μια ώρα έξω, χωρίς περισπασμούς ή πράγματα που σας προκαλούν άγχος.

Μειώστε την πρόσληψη καφεΐνης.

Κάντε διαλογισμό ή γιόγκα αν προτιμάτε κάτι πιο ενεργό.

Περάστε χρόνο με φίλους και μέλη της οικογένειας – εξασφαλίζοντας όμως  ότι αυτοί  δεν είναι η πηγή του άγχους σας!

Αρωματίστε το σπίτι σας με αιθέρια έλαια.

. Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε καλά

    Ο ύπνος είναι ένα ζωτικό στοιχείο της ευημερίας μας και συχνά κάτι που οι άνθρωποι      παραμελούν. Η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί σε ένα αναποτελεσματικό πεπτικό σύστημα , που με τη σειρά του προκαλεί έναν κακό ύπνο.

  • Τρώτε αργά και μασάτε καλά

Όσο λιγότερα έχει να κάνει το έντερο σας, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να λειτουργήσει. Τρώγοντας αργά και μασώντας καλά την τροφή σας πριν την κατάποση, θα βοηθήσετε το έντερό σας να ξεκινήσει τη διαδικασία διάσπασης της τροφής ενώ είναι ακόμα στο στόμα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει καλύτερα την τροφή σας και να απορροφήσει περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής που τρώτε, καθιστώντας σας πιο υγιείς παντού!

  • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να φροντίζετε τα επίπεδα ενυδάτωσης σας  να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα!

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στις τροφές. Το πόσιμο νερό βοηθά επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας των βακτηρίων σε όλο το πεπτικό σας σύστημα, επιτρέποντας στα καλά βακτήρια να ευδοκιμήσουν ενώ περιορίζει την παρουσία και την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων.

  • Ελέγξτε τον εαυτό σας για τροφικές δυσανεξίες

Εάν η κατανάλωση ορισμένων τροφών προκαλεί συμπτώματα όπως κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα και κόπωση, μπορεί να έχετε τροφική δυσανεξία. Η εμπειρία αυτών των συμπτωμάτων είναι ότι το πεπτικό σας σύστημα αντιδρά σε κάτι που δεν του αρέσει να βρίσκεται εκεί, κάτι που επηρεάζει τη συνολική πέψη σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να αφαιρέσετε τα τρόφιμα που πιστεύετε ότι προκαλούν τα συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να σας διαγνώσουν με μια συγκεκριμένη πάθηση, να σας συστήσουν να αποφύγετε συγκεκριμένα τρόφιμα ή να σας παραπέμψουν για τεστ τροφικής δυσανεξίας.

  • Αναθεωρήστε και κάντε αλλαγές στη διατροφή σας

Συχνά, οι απλές αλλαγές στη διατροφή σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας. Κάτι τέτοιο το πετυχαίνετε απλά με το να κόψετε ορισμένα τρόφιμα και να τρώτε περισσότερο κάποια άλλα.

Κοιτάξτε να μειώσετε:

Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Κοιτάξτε να αυξήσετε:

Πρόσληψη φυτικών ινών.

Φρούτα και λαχανικά.

*Εάν τρώτε κρέας, φροντίστε να είναι άπαχο και αποφεύγετε να τρώτε κόκκινο κρέας πολύ συχνά.

Τέλος, η αποφυγή κακών συνηθειών που μπορεί να επηρεάσουν την πέψη σας – όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το φαγητό αργά το βράδυ – μπορεί επίσης να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της ευεξίας σας. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η σωστή διατροφή επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τον γενικότερο τρόπο που ζείτε και τις «καλές» συνήθειες που εφαρμόζετε στη ζωή σας.

*επεξεργασία αρχικού άρθρου από το blog της Now Health (now-health.com)

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας