Στο άρθρο αυτό ακολουθούν κάποιες κορυφαίες συμβουλές για το πώς να διατηρείτε το μυαλό σας σας υγιές και ενεργό. Ενσωματώνοντας αυτές τις απλές στρατηγικές στην καθημερινή σας ζωή, μπορείτε να βοηθήσετε στο να διατηρείτε το μυαλό σας κοφτερό, να ενισχύσετε τη μνήμη σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας ευεξία.
Η διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής πρέπει να είναι ένας από τους ύψιστους στόχους μας. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απίστευτα πολύπλοκος και μπορεί να θεωρηθεί ως το «κέντρο ελέγχου» του νευρικού συστήματος. Ενεργοποιεί τις σκέψεις, τη μνήμη, την κίνηση και το συναίσθημα. Η θέση του στην κορυφή της εξελικτικής βιολογίας σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως πώς λειτουργεί. Το γεγονός ότι πρέπει να τον προστατεύσουμε, να τον διατηρήσουμε όσο το δυνατόν πιο υγιή κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι αναμφισβήτητο.
Η γενετική παίζει αναμφίβολα ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική εξασθένηση καθώς γερνάμε, αλλά τα ενθαρρυντικά νέα είναι πως έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να συμβάλλουμε θετικά στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας του , αλλά και να προλάβουμε την εξασθένηση της λειτουργείας του.
Ακολουθούν μερικές απλές στρατηγικές που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ζωή, για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και ενεργό:
1. Προστατέψτε το κεφάλι σας
Η προστασία από τραυματισμό στο κεφάλι πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διάσειση μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Συνιστάται να φοράτε κατάλληλο κράνος όταν κάνετε ποδήλατο, σκι, πατινάζ ή άλλες δραστηριότητες όπου μπορεί να συμβεί πρόσκρουση.
2. Η μάθηση είναι το κλειδί
Το μυαλό μας αναζητά την καινοτομία και είναι σχεδιασμένο να μαθαίνει. Η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, όπως μια γλώσσα, ένα μουσικό όργανο ή ακόμα και ένα μάθημα χορού, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων νευρικών οδών. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει τη μνήμη και την εστίαση στο στόχο, αλλά επίσης ενισχύει την αίσθηση της ολοκλήρωσης και ενδυναμώνει την αυτοπεποίθηση.
3. Αναζητήστε τη δύναμη του παιχνιδιού
Η γνωστική ευελιξία μπορεί να βελτιωθεί με επίλυση παζλ, σταυρόλεξων, quiz ή Sudokus. Αυτές οι δραστηριότητες ωθούν τον εγκέφαλό σας να σκεφτεί κριτικά και δημιουργικά. Εξασκήστε τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν στρατηγική ή γρήγορη σκέψη, όπως το σκάκι ή τα επιτραπέζια, για μια πρόσθετη γνωστική προπόνηση.
4. Τροφοδοτήστε τον εγκέφαλό σας
Αποδεδειγμένα η καλή διατροφή είναι σημαντική για τη σωματική μας υγεία και αυτό επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη και να μειώσει τα περιστατικά Αλτσχάιμερ και άνοιας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθώς η αφυδάτωση συνδέεται με την έλλειψη εστίασης και συγκέντρωσης.
5. Ασκηθείτε τακτικά για να ακονίσετε το μυαλό σας
Η γυμναστική δεν είναι μόνο καλή για τη σωματική σας υγεία . Είναι και ένα ισχυρό τονωτικό του εγκεφάλου. Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο ενισχύοντας τη γνωστική λειτουργία. Το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι ή ο χορός είναι εξαιρετικές επιλογές.
6. Δώστε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο
Επιδιώξτε 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Καθιερώστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο και βεβαιωθείτε ότι το περιβάλλον του ύπνου σας είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.
7. Κοινωνικοποίηση
Η κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική ευεξία και τη γνωστική υγεία. Το να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να συμμετέχεις σε κοινωνικές δραστηριότητες ή ακόμα και να είσαι εθελοντής στην κοινότητά σου , διεγείρει το μυαλό και καταπολεμά τα αισθήματα μοναξιάς, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική και πνευματική υγεία.
8. Διαχειριστείτε το άγχος
Το χρόνιο στρες μπορεί να καταστρέψει τη γνωστική σας λειτουργία και τη συναισθηματική σας ευεξία. Η εύρεση κατάλληλων τρόπων διαχείρισης του στρες είναι ζωτικής σημασίας. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης όπως η επίγνωση, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Η ενασχόληση με δραστηριότητες που απολαμβάνετε, όπως το να διαβάζετε, να περνάτε χρόνο στη φύση ή να ακούτε μουσική, μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα άγχους.
9. Στοχεύσετε στην ενσυνειδητότητα
Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός, σας βοηθούν να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή και να καλλιεργήσετε μια αίσθηση ηρεμίας. Η ενσυνειδητότητα μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη συναισθηματική ισορροπία και ενισχύει την εστίαση στο στόχο. Αναρίθμητες εφαρμογές και διαδικτυακοί πόροι είναι διαθέσιμοι για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τον διαλογισμό.
10. Μην παραμελείτε τους τακτικούς ιατρικούς ελέγχους
Προγραμματίστε τακτικά check up με το γιατρό σας. Η έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη γνωστική υγεία. Μη διστάσετε να συζητήσετε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την ψυχική και πνευματική σας ευεξία με το γιατρό σας και θυμηθείτε να ελέγxετε την περιοδικότητα των προληπτικών εξετάσεων υγείας που έχετε να κάνετε.
*Πηγή άρθρου: Bupa Global Intermediary World