«Το άγχος είναι ιδιαίτερα έντονο όταν βιώνετε μια κατάσταση που είναι εκτός ελέγχου» λέει ο Dr Kerry Ressler καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.» Μπορεί να νιώθετε παγωμένοι, ανήμποροι ή ότι έχετε κολλήσει». Έπειτα από μια τραυματική περίοδο ακόμα και όταν τα πράγματα καταλαγιάσουν μπορεί να είναι δύσκολο να προχωρήσετε και να επανέλθετε σε μια κανονικότητα.
Με ποιόν τρόπο μπορείτε να μειώσετε το άγχος και να σταθείτε πάλι στα πόδια σας;
Πάρτε αποστάσεις
Περιορίστε το χρόνο που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση και παραμείνετε ενημερωμένοι χωρίς να αυξάνετε το επίπεδο του άγχους σας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ενισχύουν ο ένας τον πανικό του άλλου επισημαίνει ο Dr Ressler.
Αναλάβετε δράση
Για να πάρετε τον έλεγχο στα χέρια σας έστω μερικώς πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κατάστασης ή μπορούν να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους. Γίνετε εθελοντής ή βοηθήστε στη δωρεά τροφίμων. Ένα χόμπι ή ένα σεμινάριο αυτοβελτίωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε έχοντας θετικό τρόπο σκέψης
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο θετικός τρόπος σκέψης και η ικανότητα να βλέπετε μια κατάσταση υπό ένα θετικότερο πρίσμα μπορεί να βοηθήσουν να γίνετε πιο ανθεκτικοί απέναντι στα προβλήματα.
Να είστε υπομονετικοί
Θέστε μικρούς στόχους. Χρησιμοποιήστε ανταμοιβές και στρατηγικές όπως η βαθιά αναπνοή,η ενσυνειδητότητα, η αρωματοθεραπεία και η σωματική άσκηση.
Ζητήστε βοήθεια
Αν αρχίσετε να βιώνετε σημαντικές αλλαγές στην όρεξη, στην ενέργεια και στο τι σας κινητοποιεί είτε αν αρχίσετε να αισθάνεστε λυπημένοι και να κλαίτε χωρίς να γνωρίζετε το γιατί μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια για κατάθλιψη.
Στα παραπάνω η CIGNA προσθέτει ότι πλέον πολλοί υποφέρουν από αυπνίες εξαιτίας της πανδημίας (Coronasomnia). Μάλιστα έρευνες αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί ακόμα και σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Ακολουθούν οι συμβουλές του Dr Peter Mills, Clinical Director at Cigna Europe
- Ασκηθείτε κάνοντας μια καθημερινή σωματική αθλητική δραστηριότητα ειδικά όσοι έχετε δυσκολίες με τον ύπνο.
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη δίαιτα.
- Διατηρείστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
- Συναντήστε ένα φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο και πηγαίνετε για ένα περίπατο ή επικοινωνήστε ηλεκτρονικά με ένα φίλο που έχετε καιρό να μιλήσετε.
- Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας π.χ. διαβάζοντας ένα βιβλίο ή δημιουργώντας ένα ωραίο γεύμα.
- Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τις καταστάσεις που σας φέρνουν αρνητικά συναισθήματα και πως τα συναισθήματα αυτά οδηγούν σε αρνητικές συμπεριφορές με στόχο την αλλαγή τρόπου σκέψης.
Story Source:
Ένθετο Θέματα Υγείας (γυναικολογία) – Harvard Medical School- Εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Cigna Covid-19 global impact survey overview of UK/Europe, January 2021
Prather A, Pressman S, Miller G, Cohen S. Temporal Links Between Self-Reported Sleep and Antibody Responses to the Influenza Vaccine. Int J. Behav. Med. (2020) doi:10.1007/s12529-020-09879-4.