Νέα & Ειδήσεις

Εκπατρισμένος ή «ψηφιακός» νομάς ?

Ο τρόπος που ζούμε αλλάζει, με πολλούς από εμάς να επιλέγουμε να ζήσουμε εκτός της πατρίδας μας. Είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι «ψηφιακοί» νομάδες ή εκπατρισμένοι και τί σημασία έχει;

Ακόμη και πριν από την πανδημία του COVID-19, οι κοσμοπολίτες εξερευνούσαν ολοένα και περισσότερο διαφορετικούς τρόπους για να ζουν.

Η έννοια του να είσαι εκπατρισμένος συχνά συνδέεται με τη συνταξιοδότηση στο εξωτερικό ή τη μετεγκατάσταση για δουλειά. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη αμφισβητήθηκε τα τελευταία χρόνια από την αύξηση των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται ως «ψηφιακοί» νομάδες. Επιπλέον, η πανδημία ενέπνευσε  πολλούς από εμάς να επαναξιολογήσουμε τι θέλουμε από τη ζωή μας. Ως εκ τούτου, η αυξανόμενη τάση της ψηφιακής εργασίας προβλέπεται να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Λοιπόν, μήπως είσαι «ψηφιακός νομάς» ή εκπατρισμένος; Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ τους;

Τι είναι ο εκπατρισμένος;

Το Λεξικό της Οξφόρδης ορίζει τον εκπατρισμένο ως «ένα άτομο που ζει σε μια χώρα που δεν είναι η δική του».

Ενώ ένας εκπατρισμένος μπορεί να απολαμβάνει την αίσθηση του ταξιδιού που βιώνει μετακομίζοντας στο εξωτερικό, μπορεί παράλληλα να θέλει να αφήσει εκεί τις ρίζες του και να έχει ένα μόνιμο μέρος να αποκαλεί σπίτι.

Είναι πιο συνηθισμένο κάποιος να εκπατρίζεται λόγω απασχόλησης ή συνταξιοδότησης. Μερικοί άνθρωποι γίνονται ομογενείς με μια υπάρχουσα οικογένεια. Αντίθετα, άλλοι μπορεί να μεταναστεύσουν επειδή έχουν λίγους δεσμούς στο σπίτι και αργότερα να συναντήσουν τον μελλοντικό τους σύντροφο και να δημιουργήσουν οικογένεια στη νέα τους τοποθεσία.

Πολλοί εκπατρισμένοι που μετακομίζουν σε μια νέα τοποθεσία θα τη θεωρήσουν μόνιμη κατοικία τους ακόμα κι αν δεν «εγκατασταθούν». Μακροπρόθεσμα, είναι σύνηθες οι εκπατρισμένοι να προσπαθούν να λάβουν καθεστώς μόνιμης διαμονής και μερικές φορές ακόμη και υπηκοότητα αφού παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος.

Ποια είναι τα πιθανά πλεονεκτήματα του να είσαι εκπατρισμένος;

Έχετε ένα σταθερό σπίτι και μια ευκαιρία να γίνετε μέλος της τοπικής κοινωνίας .

Θα έχετε ευκαιρίες να αναπτύξετε μια κοινωνική ζωή, να κάνετε νέους φίλους και να επιδιώξετε σχέσεις.

Με τον καιρό, τα συναισθήματα πολιτισμικού σοκ θα μειωθούν και θα αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα στη νέα σας χώρα. Εάν μετακομίζετε σε μια χώρα όπου μιλούν διαφορετική γλώσσα από τη δική σας, μπορεί να αναπτύξετε σχεδόν μητρικές γλωσσικές δεξιότητες με τα χρόνια.

Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα του να είσαι εκπατρισμένος;

Εάν δεν σας αρέσει η νέα σας τοποθεσία, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε δουλειά ή να μετακομίσετε πίσω στη χώρα σας.

Μπορεί να έχετε λιγότερες ευκαιρίες ταξιδιών και λιγότερη ελευθερία κινήσεων από ό,τι αν ήσασταν «ψηφιακός» νομάς.

Τι είναι ο «ψηφιακός» νομάς;

Σε αντίθεση με τους εκπατρισμένους, που συνήθως θέλουν να ξαναβρούν τις ρίζες τους, οι «ψηφιακοί» νομάδες μετακινούνται από τόπο σε τόπο κάθε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Λόγω της απομακρυσμένης φύσης της εργασίας για πολλούς ανθρώπους σήμερα, ο αριθμός των «ψηφιακών» νομάδων αυξάνεται γρήγορα. Οι «ψηφιακοί» νομάδες μπορούν συνήθως να κάνουν το 100% της εργασίας τους εξ αποστάσεως ή διαδικτυακά. Μπορεί να εξακολουθούν να είναι υπάλληλοι μιας εταιρείας, για παράδειγμα, που επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασία πλήρους απασχόλησης. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαχειρίζονται όλες τις εργασίες τους στο διαδίκτυο, οπότε δεν έχει σημασία πού βρίσκονται.

Οι «ψηφιακοί» νομάδες διαφέρουν επίσης στον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους.

Μερικοί μπορεί να μην εγκαταλείψουν ποτέ τη χώρα τους μόνιμα παρά μόνο περιστασιακά – κάτι ιδιαίτερα εύκολο να το κάνουν αν έχουν φίλους και συγγενείς που ζουν σε διάφορα μέρη.

Κάποιοι θα ταξιδέψουν παγκοσμίως και θα βρουν κατάλυμα προσωρινό και άλλοι θα βρουν μακροπρόθεσμα καταλύματα, όπως μια ενοικίαση 6 ή 12 μηνών, πριν μετακομίσουν στη συνέχεια κάπου αλλού.

Η βασική διαφορά είναι ότι οι «ψηφιακοί» νομάδες έχουν την απόλυτη ελευθερία να επιλέξουν που θέλουν να εργαστούν. Πολλοί θα επιλέξουν να εργαστούν σε καφετέριες, εγκαταστάσεις hotdesking (διαμοιρασμού γραφείων) ή κόμβους δημιουργικής συνεργασίας. Άλλοι, που επενδύουν περισσότερο στο ταξιδιωτικό στοιχείο ενός νομαδικού τρόπου ζωής, μπορεί απλώς να επιλέξουν να εργαστούν από το νέο κατάλυμά τους.

Ποια είναι τα πιθανά πλεονεκτήματα του να είσαι «ψηφιακός» νομάς;

Θα έχετε περισσότερη ελευθερία για το πώς και πού εργάζεστε.

Θα έχετε την ευκαιρία να είστε πάντα εν κινήσει, αν θέλετε.

Η έλλειψη σταθερής κατοικίας σημαίνει ότι μπορείτε να αδράξετε ευκαιρίες πιο εύκολα, και να αποφασίζετε αυθόρμητα για το τι θα κάνετε στη συνέχεια.

Μπορείτε να επισκεφτείτε ένα μεγάλο αριθμό χωρών και πόλεων ενώ εξακολουθείτε να κερδίζετε τα προς το ζην.

Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα του να είσαι «ψηφιακός» νομάς;

Εάν δεν μείνετε σε ένα μέρος για περισσότερο από ένα ή δύο μήνες, μπορεί να σας κουράσει αυτός ο τρόπος ζωής.

Μπορεί να μην έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πραγματικά τα μέρη που ζείτε και την κουλτούρα τους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να κάνετε φίλους και να αναπτύξετε ουσιαστικές σχέσεις.

Έχει σημασία τελικά τί είμαι;

Ναι!

Όσον αφορά το πώς αισθάνεστε για το πού ζείτε, μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Άλλωστε, μερικοί άνθρωποι αλλάζουν δουλειά και μετακομίζουν τακτικά για να εργαστούν σε διαφορετική χώρα. Εάν το κάνετε αυτό, τεχνικά θεωρείστε εκπατρισμένος. Από την άλλη όμως, μπορεί να θεωρήσετε τον εαυτό σας πως ταιριάζετε καλύτερα σε αυτόν το νομαδικό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, το να δηλώνετε στην πράξη τί από τα δυο είστε είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει:

Πώς δηλώνετε το εισόδημα σας και συνεπώς το φορολογικό σας καθεστώς.

Το δικαίωμά σας στην υγειονομική περίθαλψη και το είδος της διεθνούς ασφάλισης υγείας που χρειάζεστε.

Το νομικό σας καθεστώς κατά την ενοικίαση ή την αγορά ακινήτου.

Το καθεστώς διαμονής σας εάν ξεκινήσετε μια νέα σχέση, παντρευτείτε ή κάνετε παιδιά.

*(πηγή άρθρου: now-health.com)

με εμπιστοσύνη στην εμπειρία της corim

Ζητήστε την προσφορά μας.
Άμεσα και γρήγορα, στο email σας!

εγγραφείτε στο newsletter

θα λαμβάνετε ειδήσεις και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας

περισσότερα προϊόντα διεθνούς ασφάλισης των Bupa, Cigna, NOW Health

επιλέξτε το πλάνο υγείας ή ταξιδιωτικής ασφάλισης που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας και ζητήστε να λάβετε την προσφορά μας στο email σας