Αυτήν την εποχή είναι γεγονός ότι εκτός από γάλατα χωρίς λιπαρά, τα γάλατα 2% και το πλήρες αγελαδινό γάλα, στα ράφια των ψυγείων των σούπερ μάρκετ θα βρείτε μια σειρά από υποκατάστατα γάλακτος από διάφορους καρπούς (όσπρια ή δημητριακά). Πλέον μπορείτε να βρείτε γιαούρτι καρύδας ή και τυρί από κάσιους.
Οι λόγοι για τη στροφή σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι κυρίως θρησκευτικοί ή λόγοι ανησυχίας για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος ή διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των ζώων. Είναι αλήθεια πως όσοι εστιάζουν σε διατροφή που ευνοεί την υγεία της καρδιάς αποφεύγουν το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσον αφορά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή στις Η.Π.Α προτείνουν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα και συνιστούν επιλογές με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά. Ωστόσο όπως αναφέρει ο δρ. Walter Willett, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας στην T.H Chan School of Public Health του Harvard δεν υπάρχουν ποιοτικά δεδομένα ότι οι ενήλικες χρειάζονται τρεις μερίδες ημερησίως και ότι ο περιορισμός τους βοηθά στην καλύτερη υγεία.
Το 2016 μια μελέτη του Harvard σε πάνω από 220.000 επαγγελματίες υγείας διαπίστωσε ότι τα λιπαρά από γαλακτοκομικά δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο η αντικατάσταση περίπου 5% των θερμίδων από λιπαρά γαλακτοκομικών με ανάλογη ποσότητα μη κορεσμένων λιπαρών από λαχανικά ή φυτικά έλαια συνδέθηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου. Στον αντίποδα, υπήρξε αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας σε όσους αντικατέστησαν λιπαρά από γαλακτοκομικά προϊόντα με άλλα ζωικά λιπαρά. Να σημειωθεί επίσης ότι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι καλές πηγές ασβεστίου και καλίου που βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, υπάρχουν κάποιες έρευνες που υπαινίσσονται ότι όσοι καταναλώνουν πλήρη προϊόντα είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αύξηση βάρους καθώς τα λιπαρά δίνουν μια αίσθηση κορεσμού και ικανοποίησης πιο γρήγορα σε σχέση με προϊόντα που περιέχουν χαμηλά λιπαρά και άρα πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να καταναλώσουν μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς όμως τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών να είναι οριστικά.
Γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικές επιλογές
Το απλό γιαούρτι είναι η καλύτερη επιλογή. Τα γαλακτοκομικά που είναι αποτέλεσμα ζύμωσης όπως το γιαούρτι περιέχουν προβιοτικά τα οποία πιθανόν συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην καρδιοαγγειακή υγεία.
Βέβαια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να μειώσουν τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά και προτιμούν τυριά από γάλα αμυγδάλου ή κάσιους χωρίς όμως να αποτελούν αυτά απαραίτητα τις καλύτερες επιλογές.
Για άτομα που ζητούν υποκατάστατα γάλακτος, η Emily Gelsomin, διαιτολόγος στο συνεργαζόμενο με το Harvard, Massachusetts General Hospital, προτείνει να επιλέξετε κάποιο χωρίς γλυκαντικές ουσίες και ενισχυμένο με ασβέστιο και βιταμίνη D. Το γάλα σόγιας για κάποιους είναι δύσπεπτο ενώ το γάλα καρύδας περιέχει αρκετή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και άρα δεν είναι καλή επιλογή. Συμβουλεύει τους ασθενείς της, να αγοράσουν γάλα αμυγδάλου που έχει χαμηλότερα λιπαρά.
Story Source:
Ένθετο Θέματα Υγείας (καρδιολογία) – Harvard Medical School- Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ